Warzywa to jedna z najważniejszych pozycji w zdrowej, zbilansowanej diecie. Aby je przygotować, często trzeba wspomóc się nożem. Chcąc możliwie największego komfortu użytkowania, należy odpowiednio dobrać jego rodzaj. Nóż do krojenia warzyw powinien być przede wszystkim lekki i niewielki. Poręczność to klucz do wygodnego siekania, ale też obierania ze skórki i wydrążania pestek. Jak każde kuchenne akcesorium, nóż będzie służyć znacznie dłużej, jeżeli odpowiednio się o niego zatroszczy. Przedstawiamy trzy proste kroki prawidłowego dbania o nóż do krojenia warzyw.
Po pierwsze – odpowiedni wybór
Noże do warzyw występują na rynku w całej gamie cenowej, rozmiarowej i jakościowej. Przed zakupem warto zastanowić się, jak często nóż będzie użytkowany, przez kogo i w jakich warunkach. Tego rodzaju przedmiot ma być przede wszystkim praktyczny i wygodny w użyciu, dlatego nie warto kierować się wyłącznie ceną, a dobrać do siebie nóż, który z przyjemnością będzie się używać przez długie lata. Jeżeli gotowanie jest pasją lub pomysłem na życie, nóż to prawdziwa inwestycja.
Styl życia właściciela także ma znaczenie. Miłośnicy wycieczek pod namiot i biwaków docenią rozwiązanie, które sprawdzi się zarówno w domu, jak i w warunkach polowych. Nóż do warzyw składany Victorinox to połączenie topowej jakości z praktycznością. Takie utensylium można w bezpieczny sposób zabierać ze sobą na wycieczki, bez ryzyka skaleczenia się, uszkodzenia plecaka i bez konieczności pamiętania o dodatkowej osłonce na ostrze.
Po drugie – unikanie uszkodzeń
Nawet najbardziej odporny przedmiot ulegnie zniszczeniu, jeżeli będzie nieodpowiednio używany i narażany na uszkodzenia mechaniczne. Noże do warzyw, podobnie jak i inne, powinny być stosowane wyłącznie na drewnianej desce do krojenia. Choć szklane deski wyglądają estetycznie i pasują do wielu wnętrz, często przyspieszają tępienie się ostrzy.
Nie należy także stosować noży niezgodnie z przeznaczeniem. Choć mogą ułatwić otworzenie puszki, rozłupanie orzecha czy podważenie kapsla, nie powinny być do tego stosowane. Ostrze może się stępić lub nawet wyszczerbić pod wpływem tego rodzaju nacisku.
Po trzecie – odpowiednie mycie
Ceramiczne naczynia wiele wybaczą w kwestii czyszczenia. Noże do warzyw nie cechują się taką wyrozumiałością. Najlepszą możliwą opcją jest umycie i osuszenie przedmiotu zaraz po jego użyciu. Noży nie powinno się myć w zmywarce, nawet jeżeli producent na to pozwala, ponieważ mocne detergenty i długi kontakt z wilgocią mają negatywny wpływ na ostrze, a także na rączkę, jeżeli jest wykonana z drewna lub z innego tworzywa naturalnego. Z tego samego powodu noże nie powinny być zostawione do namoczenia razem z innymi naczyniami w zlewie.
Produkty, które mają kwaśny odczyn, także działają destrukcyjnie na ostrze. Mogą zmienić strukturę materiału, z którego jest wykonane, a to może prowadzić do tępienia, a nawet rdzewienia. Z tego względu po krojeniu cytrusów czy też pomidorów nóż należy od razu umyć i osuszyć.